luni, 23 iulie 2012

Cum corectezi balbaiala copilului tau


Balbaiala la copii este destul de raspandita, aproximativ 20% dintre ei se vor balbai la un moment dat. Majoritatea copiilor depasesc momentul balbaielilor si ajung sa vorbeasca perfect fluent. Desi balbaiala la copii nu este o afectiune grava si nu are intotdeauna legatura cu modul in care copilul va vorbi mai tarziu, parintii se ingrijoreaza atunci cand incep sa observe acest fenomen la copiii lor.

Balbaiala poate fi cronica la 1% din copiii mici. In cazul in care copilul tau da semne de balbaiala pentru o perioada mai mare de o luna, ar trebui sa ceri sfatul unui specialist in vorbire (logoped). Cu cat astepti mai mult, cu atat va fi mai dificil sa elimini cu succes balbaiala din vorbirea si viata copilului tau.

In primul rand, este foarte important ca atunci cand copilul incepe sa se balbaie sa nu ii atragi atentia asupra acestui lucru si sa mergi la un logoped fara copil prima data. Tu ii vei spune logopedului ce te ingrijoreaza si daca este cazul, acesta va dori sa stabileasca o consultatie, pentru a putea evalua corect copilul. Aceasta intalnire va fi una informala, in felul acesta evitandu-se anxietatea copilului.
Terapia in sine nu este realizata direct de logoped, ci mai mult de catre parintii copilului. Schimbarile usoare in vorbirea si comportamentul parintilor pot creste increderea in sine a copilului si abilitatea de a vorbi fluent. Logopedul poate indruma parintii pe drumul catre obtinerea unei vorbiri fluente.

Cum abordam balbaiala?
• In primul rand, nu uita ca nu esti vinovata pentru balbaiala copilului!
• Poti ajuta la diminuarea sau chiar eliminarea balbaielii copilului modificand usor felul in care vorbesti.
• Iti poti ajuta copilul aratandu-i cat de mult crezi in el. Comunicarea este foarte importanta si in ceea ce priveste relatia parinte-copil.
• Tacerea conspirativa trebuie evitata. Atunci cand un copil se balbaie, parintii si ceilalti membri ai familiei sunt adeseori jenati si pretind ca nu se intampla nimic cu copilul lor. Acesta este modul in care faceti copilul sa se simta neajutorat si singur cu balbaiala lui, iar aceste stari ii inrautatesc vorbirea.
• Ar trebui sa vorbiti cu copilul despre balbaiala. Purtati o conversatie normala, relaxata, pe aceasta tema, si incercati sa aflati ce simte el, dar impartasiti si sentimentele voastre.
• Nu ii aratati copilului teama voastra.
• Cand vorbiti cu copilul, evitati cuvinte ca "balbait", "balbaiala" sau altele asemenea. Un copil nu poate intelege semnificatia acestor cuvinte si le va percepe ca infricosatoare. Folosirea acestor cuvinte va face copilul sa fie constient de tulburarea lui de vorbire si acest lucru nu este necesar. In locul acestor cuvinte puteti folosi expresii care includ cuvinte din vocabularul copilului, ba chiar puteti sa folositi sintagme amuzante, cum ar fi "cuvinte impiedicate" sau "cuvinte intepenite".
• Nu ii repetati in continuu copilului sa vorbeasca mai rar sau sa traga aer in piept atunci cand se balbaie. Daca faceti acest lucru, copilul isi va pierde increderea in sine si balbaiala se va accentua.
• Tu sau cei din jurul vostru ar trebui sa vorbiti mai rar, fara graba. Copiii tind sa imite comportamentul si, mai ales, vorbirea adultilor; daca voi vorbiti mai rar si copilul va vorbi mai rar.
• Folositi propozitii scurte, in asa fel incat copilul sa va inteleaga usor.
• Atunci cand copilul va pune o intrebare, faceti o pauza de cateva secunde inainte de a raspunde. Si in acest caz, copilul va va imita si va face si el pauze inainte de a vorbi.
• Atunci cand copilul va vorbeste, asigurati-va ca il priviti si ca ii acordati intreaga voastra atentie. Balbaiala la copii se accentueaza atunci cand copilul are senzatia ca nu este ascultat. Folositi-va de mimica pentru a-i confirma ca il ascultati si ca mesajul lui este perceput corect.
• Mentineti contactul vizual cu copilul, chiar si atunci cand se balbaie.
• Fiti rabdatori cu copilul vostru. Nu ii aratati ca sunteti suparat sau ingrijorat in ceea ce priveste balbaiala lui.
• Aratati-i copilului vostru ca il acceptati si il iubiti asa cum este.
• Nu intrerupeti copilul atunci cand vorbeste. Un copil este mult mai relaxat si se va balbai mai putin daca stie ca nu va fi intrerupt ori de cate ori incearca sa va spuna ceva. Incercati sa impuneti aceasta modalitate de comunicare (pe rand, fara intreruperi) si celorlalti membri ai familiei.
• Unui copil, cu atat mai mult unui copil care se balbaie, nu ii face placere sa fie sacait cu intrebari. Evitati sa ii puneti copilului multe intrebari si lasati-l cat mai des sa vorbeasca despre ceea ce vrea si il intereseaza.
• Laudati copilul de fiecare data cand face ceva bine. In acest fel veti creste increderea copilului in sine si in timp, balbaiala va inceta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu